2022. augusztus

TOP-1.4.1-19-KO1-2019-000012

Pályázati azonosító: TOP-1.4.1-19-KO1-2019-000012
Kedvezményezett: Kecskéd Község Önkormányzata
Támogatás összege: 176.776.502 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Projekt címe: Bölcsőde építése Kecskéd községben
Projekt helyszíne: 2852 Kecskéd, Óvoda utca 4., hrsz 19
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.08.29.


Rövid összefoglaló:

Kecskéd Község Önkormányzata közel 177 MFt, 100 %-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el egy bölcsőde létrehozására a településen. 
A beruházás a kisgyermekek napközbeni ellátásának, ezáltal a település lakosságának a bölcsődei szolgáltatásokhoz való hozzáférésének megteremtésére irányul egy új, 14 férőhelyes bölcsőde létrehozásával. Jelen projektben az óvoda ingatlanának hátsó részén épül egy új épület, és ebben kap majd helyet az új bölcsőde. 

A projekt megvalósításának indokát az jelenti, hogy a településen jelenleg nincs bölcsődei szolgáltatás, pedig a lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozik rá. 

A beruházás műszaki tartalma: 
A jelenlegi óvodaépület nem megfelelő méretű és elosztású egy új bölcsődei csoport befogadásához, azonban a telek hátsó része kihasználatlan és alkalmas egy új bölcsőde kialakítására. A fejlesztéssel érintett ingatlan (2852 Kecskéd, Óvoda utca 4., hrsz 19) az Önkormányzat tulajdonában van, és az óvoda működik rajta. 
A tervezett épület földszintes, nyeregtetős, hagyományos szerkezetekkel épül, hasonlóan az óvodához. A biztosított helységek: csoportszoba és a hozzá kapcsolódó, a gyerekek ellátását biztosító helységcsoport, akadálymentes vizesblokk, mosókonyha, nevelői szoba, dolgozói öltöző és vizesblokk. 
A jelenlegi óvoda működését az új építés alapvetően nem változtatja meg. A két intézménynek egy közös utcai bejárata lesz, de a telken belül szétválik a két funkció egymástól. Az épület elhelyezésével elegendő játszóudvar marad az óvoda számára, és megfelelően védett játszóudvart lehet a bölcsődének is kialakítani. 
Tervezett bölcsőde nettó alapterülete: 223,68 m2. 
A kivitelezés mellett bútorok és játékok beszerzésére is sor kerül a bölcsőde számára a támogatásból.
A kapcsolódó egyéb költségekkel és szolgáltatásokkal együtt a pályázat teljes költségvetése 176.776.502 Ft.

A projekt eredménye egy a XXI. századi követelményeknek és a lakossági igényeknek megfelelő korszerű bölcsőde lesz, ahol biztosított lesz a településen élő 1 évesnél idősebb, de még nem óvodáskorú gyermekek napközbeni ellátása.